Stichting Hugo Kotestein

Stichting Hugo Kotestein heeft ten doel bewaring van elementen van monumentale waarde in stad en landschap. Zij zet zich in voor behoud en versterking van de (historisch-) ruimtelijke kwaliteit van de stads- en dorpsgebieden en het landelijk gebied.

Speciale aandacht gaat daarbij uit naar monumenten en andere beeldbepalende elementen die waardevol zijn uit stedenbouwkundig, landschappelijk, architectonisch of cultuurhistorisch oogpunt.

De stichting is genoemd naar Hugo Jasperszoon Kotestein, bouwmeester uit de 17e eeuw. Hij ontwierp onder andere het Proveniershuis (gesloopt) te Woerden, hij was lid van de Vroedschap en enige tijd burgemeester van Woerden. Op deze website leest u meer over Hugo Jasperszoon Kotestein.
 
Werkgebied
Het werkgebied is de regio liggend tussen de stroomgebieden van de Oude Rijn en Hollandse IJssel ter weerszijden van de provinciegrenzen van Zuid Holland en Utrecht.

Hugo Kotestein in het nauw

Het heeft aan een zijden draadje gehangen of Hugo Kotestein was ten offer gevallen aan de oorlogsomstandigheden in het rampjaar 1672. Woerden zuchtte in het najaar onder de Franse bezetting. Voordat het zover was, lag de stad in een niemandsland. Al in augustus waren Franse ruiters aan de poort verschenen, maar die vertrokken weer toen ze vernamen dat er geen andere Franse soldaten in de stad waren gelegerd. Een paar dagen later kwam de prins (stadhouder Willem III) met zijn gevolg naar Woerden.

Hij was, overigens tegen de zin van de patriotten, benoemd tot kapitein-generaal van het leger. In Woerden hoopten ze dat met hulp van de prins de zwakke verdediging van de stad kon worden verbeterd. Maar die hoop ging niet in vervulling.

Omdat er 100 jaar geen oorlog was geweest waren de wallen, poorten en bewapening verwaarloosd.  Ondanks de relatieve rust werden de Woerdense burgers en de omliggende landbouwers geplaagd door de eisen op het gebied van voedsel en voorraden van het Franse leger bij Utrecht. Op 11 september stond opnieuw een Frans garnizoen voor de poort.
Ditmaal namen de soldaten hun intrek in de stad. Ze werden ingekwartierd, soms met 6 tot 8 man tegelijk per huis; uiteraard alles op kosten van de bewoners van de stad. De Fransen begonnen intussen wel aan de gewenste versterking van de verdediging. Bewoners van Woerden moesten hieraan meewerken, zo ook stadstimmerman Hugo Kotestein. Maar ook aan de andere kant zat men niet stil.
Op de avond van 10 oktober rukte het leger van de prins vanuit Nieuwerbrug op richting Woerden. Via een omtrekkende beweging kwam een deel van deze krijgsmacht aan de oost- en zuidkant van de stad om bevoorrading vanuit Utrecht onmogelijk te maken. De troepen aan de westkant volgden de Rijn en bezetten de pannebakkerijen. Dit betekende dat de Fransen waren omsingeld.
Er ontstond paniek onder de 2000 bezetters binnen de wallen. Zo werd een vuur aangelegd in de trans van toren van de Petruskerk om de Franse troepen in Utrecht te waarschuwen. Het werd gezien, er kwam inderdaad hulp, maar het vuur sloeg over op een paar andere huizen. In dit tumult ondernam Hugo Kotestein een poging om de prinselijke troepen op de hoogte te stellen van de situatie in de stad en de details van de vestingwerken waaraan hij had moeten werken.
Hij gaf die brief mee aan een jongen. Want hij schatte in dat hijzelf er nooit in zou slagen zomaar de poort uit te wandelen. Hij volgde de jongen wel en keek vanaf een veilige plek toe. De jongen was waarschijnlijk geen goede toneelspeler en vermoedelijk was hij ook wel bang. Het kostte de Zwitserse huursoldaat aan de poort weinig moeite om de angstige jongen het document te ontfutselen. Dat was het sein voor Kotestein om uit zijn schuilhoek te komen en het stuk uit handen van de soldaat te grissen om het te verscheuren. Maar de poortwachter kreeg hulp, de stukjes werden naast elkaar gelegd en Hugo Kotestein lag in de boeien. Hij werd gevangen gezet in het kasteel. Al kort na het gebeuren werd voor het stadhuis, de normale plaats voor terechtstellingen, een galg opgericht. Het was ook Kotestein duidelijk voor wie het angstaanjagende gezaag en geklop bedoeld was: voor hem.
Maar de eerste dagen gebeurde er niets en ook daarna maakte niemand aanstalten voor een proces of terechtstelling. De vrienden van de architect van het Proveniershuis dat juist in 1671 gereed was gekomen, kregen weer hoop. De pet ging rond en na een maand slaagden ze erin hem vrij te kopen voor de som van duizend rijksdaalders, in die tijd een fortuin. Het zegt iets over het aanzien dat Hugo Kotestein genoot. Hij was zelf ook een vermogend man en behoorde tot de notabelen in kerk en gemeenschap. In de jaren na zijn avontuur bleef hij actief als timmerman/aannemer en was als zodanig ook nog een tijdlang betrokken bij het oprichten van de Woerdense galg. Dit werd bij toerbeurt door de Woerdense aannemers gedaan. Hoe zal hij dat hebben gevonden?
Later was Kotestein ook nog schepen en in die hoedanigheid was het aannemelijk dat hij, naar de mores van die tijd, ook nog wel eens voor de keuze heeft gestaan iemand ter dood te veroordelen. Ik hoop eigenlijk maar dat dit hem bespaard is gebleven.
 
Bert Bakker - mei 2006 

Vertegenwoordiging vanuit de stichting bij andere organisaties

De Stichting heeft vertegenwoordigers in een aantal organisaties  :

  • Commissie ruimtelijke kwaliteit en erfgoed Woerden: de heer H.Kuiper (werkgroep Kamerik) is lid
  • Stichts-Hollandse Historische Vereniging:  mevr. M. Mulder (Penningmeester van de Stichting

Aktiviteiten Werkgroepen

De activiteiten van het bestuur en werkgroepen ter realisering van de doelstelling zijn divers en geschakeerd.

 

Deze werkzaamheden omvatten o.a.:

  • Een inbreng te leveren bij plannen voor stads- en dorpsvernieuwing.

  • Bij de besturen en medewerkers van gemeente, provincie en rijk aandacht te vragen voor monumenten, andere beeldbepalende objecten, karakteristieke stads- en dorpsgezichten.

  • Te reageren op ruimtelijke plannen zoals structuur- en bestemmingsplannen en te reageren volgens de vastgestelde procedures op bouwplannen die een object of de omgeving in de zin van monumentenbeleid of cultuurhistorie tekort doen.

  • Adviezen te geven aan eigenaren van monumenten en beeldbepalende panden over vergunningen, verordeningen en subsidies.

  • Onderzoek te doen of onderzoek te stimuleren naar de mogelijkheid tot behoud van monumenten en beeldbepalende panden.

  • Middelen te verkrijgen voor de restauratie van monumenten, bijvoorbeeld door de totstandkoming en het functioneren te bevorderen van instituten als een stichting Stads- of Dorpsherstel of een Monumentenfonds.

  • Bij een breed publiek de belangstelling te vergroten voor de monumentenzorg en ruimtelijke kwaliteit onder meer door uitreiking van de jaarlijkse Hugo Kotesteinoorkonde, deelnemen aan de Open Monumentendag en publiciteit.

Contactpersonen (werkgroepen) Hugo Kotestein in uw regio

De opzet van de stichting is een federatieve: in het werkgebied hebben zich werkgroepen gevormd.
Deze hebben ruime bevoegdheden en de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen optreden.
Momenteel is een 6-tal werkgroepen actief om lokaal de doelstellingen van de stichting te realiseren.

 

De vrijwillige hulp van de werkgroepleden is heel hard nodig en voor onze stichting van groot belang.


Alleen met behulp van onze vrijwilligers kunnen wij de vinger goed op de pols houden en voorkomen dat er veels moois verloren gaat.

 

 

Plaats Naam contactpersoon Tel.nr. Emailadres
Bodegraven functie vzt vacant info. bij DB 0348-482582 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Harmelen Donald Lambert secretariaat werkgroep 0622949910
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Kamerik Hein Kuiper 0348-401435
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Montfoort/Linschoten/Snelrewaard Peter Versloot 0348-474406 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Oudewater
Otto Beaujon 0348-561332
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Woerden/Zegveld Piet Brak 0348-691268 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Donateur worden?

Zonder hulp van donateurs en vrijwilligers kan onze stichting haar werk niet doen!

Wist u dat bij een wijziging van een bestemmingsplan of bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning u als particulier in een procedure lang niet altijd als belanghebbende wordt aangemerkt door de gemeente en dat u zo achter het net kunt vissen?

Stichting Hugo Kotestein kan wel als belanghebbende optreden omdat ze het in haar statuten heeft verankerd.

Draag daarom bij aan het behoud van de cultuurhistorische waarde van onze leefomgeving en word donateur van Stichting Hugo Kotestein.


HELP ONS BESCHERMEN EN WORD NU DONATEUR VAN STICHTING HUGO KOTESTEIN
 

Wanneer u onze stichting financieel steunt ontvangt u automatisch van ons:

  • Jaarverslag
  • Uitnodiging tot het bijwonen van donateur dag en de uitreiking van de Hugo Kotestein oorkonde
  • U wordt via de website op de hoogte gehouden van activiteiten betrekking hebbende op ons werk.
  • Vanaf 1 januari 2011 zijn uw giften aan Stichting Hugo Kotestein aftrekbaar van het belastbaar inkomen i.v.m. verkrijging ANBI-status

 

Donateur bent u al vanaf € 15,-- per jaar. Mocht u geen donateur willen worden, maar ons werk wèl ondersteunen, dan kunt u natuurlijk ook altijd - geheel vrijblijvend - een eenmalige gift overmaken of sponsor worden.

U kunt zich opgeven per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of telefonisch 0348-482582

Ons bankrekening is NL60INGB0003551080 t.n.v. Stichting Hugo Kotestein

 

 

ANBI - Algemeen Nut Beogende Instelling

Vanaf 1 januari 2011 zijn uw giften aan Stichting Hugo Kotestein aftrekbaar van het belastbaar inkomen omdat we op 21 september 2011 van de Belastingdienst  bericht hebben gekregen dat onze stichting aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling (ANBI).

Het fiscalenummer is :  8040.47.698

 

Meer info: http://www.belastingdienst.nl/giften/

Interessante links

 

Landschap Erfgoed Utrecht    www.Utrechtaltijd.nl
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed    www.cultureelerfgoed.nl
Stichting Historische Kring Bodegraven    https://historischekringbodegraven.nl
Dorpsplatform Harmelen    http://www.harmelen.nu/home
Vereniging Oud Linschoten  ( VOL )     http://www.oud-linschoten.nl/
Erfgoedvereniging Bond Heemschut    http://www.heemschut.nl/
Stichting Oud Montfoort    www.oudmontfoort.nl,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.