Notenbomen Linschoten

Notenbomen in Linschoten

Kap oudste bomen uit de regio voorkomen

De op een na oudste bomen in de provincie Utrecht staan in Linschoten bij de familie Vlooswijk aan de Nieuwe Zandweg 28. Als je op de M.A. Reinaldaweg rijdt, kom je er bij de rotonde langs.

 

 

Het zijn twee okkernoten (walnoten), die voor de boerderij staan. De monumentale bomen zijn tenminste 320 jaar oud en volgens de heer Vlooswijk aangeplant toen de boerderij eind 1600 gebouwd is. Ze staan zelfs op de bouwtekening van de boerderij.

De bomen zijn in de storm van 1944 zwaar beschadigd en verkeren al jaren in de laatste levensfase. Tonderzwammen hollen de notenbomen sterk uit. De familie Vlooswijk is bij de gemeente te rade gegaan omdat zij zich zorgen maakte over de veiligheid van de bomen. Eigenlijk had de familie Vlooswijk al bijna afscheid genomen van de bomen. Dennis de Goederen uit Linschoten, lid van de werkgroep Montfoort en boomdeskundige, vernam van het plan om de bomen te rooien. De werkgroep was enkele jaren geleden nog actief betrokken geweest bij het opstellen van de beschermde bomenlijst en besloot contact op te nemen met de gemeente om een dreigende kap te voorkomen. De bomen staan ook op de landelijke lijst van de Bomenstichting.

Walnotenbomen Linschoten

Vervolgens heeft de gemeente Montfoort in samenwerking met Stichting Hugo Kotestein een stabiliteitsonderzoek uit laten voeren. De notenbomen zijn door Pius Floris Boomverzorging nader onderzocht aan de hand van een boomtrekproef. De grootste boom is met een lier belast, waarmee de breuksterkte en de kans op windworp tijdens een storm berekend konden worden. Hieruit bleek dat de boom nog voldoende veiligheidsmarge heeft, maar dat voor de andere boom wel een aantal maatregelen nodig zijn. Daarom worden de hoofdtakken van de kleinere notenboom aan elkaar verbonden door dynamische stormankers en tevens met een grondanker. Ook wordt er een stalen band rondom de stam geplaatst om het uitscheuren van de stam te voorkomen.

In de komende jaren worden de okkernoten jaarlijks geïnspecteerd zodat nieuwe symptomen van instabiliteit tijdig kunnen worden waargenomen. Hopelijk kunnen we nog jaren van deze bijzondere bomen genieten.

De kosten van deze operatie worden gedragen door de gemeente Montfoort en de Bomenstichting.

In de herfst staan de eigenaren Jan en Bets Vlooswijk toe dat mensen noten komen rapen. Mensen die dat al jaren deden, geven aan erg blij te zijn, dat de bomen blijven staan.