2014 Hugo Kotestein Oorkonde voor de Havenstraat te Woerden

Maandagmiddag 27 oktober 2014 is de oorkonde van Stichting Hugo Kotestein uitgereikt aan de winkeliers, bewoners en eigenaren van de panden in het zuidelijk deel van de Havenstraat. De Havenstraat is honderden jaren oud. In vroeger eeuwen was deze straat met aan het eind de Kromwijkerpoort de weg naar het zuiden. In 1710 werd bij het versterken van de vestingwerken rond Woerden de Kromwijkerpoort afgebroken. Sindsdien liep de Havenstraat dood tegen de stadswal. Toch bleef het een levendige straat met veel ambachtelijke bedrijven. Toen na 1880 de wallen werden geslecht werd de Havenstraat weer een doorgaande route. Rond 1900 vestigden veel winkeliers zich in deze straat. Dat beeld zien we tot op de dag van vandaag. Nog steeds zijn hier winkels en kleine bedrijven gevestigd. De Havenstraat straalt daardoor vitaliteit uit, maar is ook authentiek gebleven.

201401

De middag van de oorkonde-uitreiking begon met een wandeling door de Havenstraat. Door het prachtige weer op deze late oktoberdag was voor de wandeling veel belangstelling.

201402

De uitreiking van de oorkonde vond plaats in de Opstandingskerk die op een steenworp afstand van de Havenstraat ligt. Voorzitter Bram Huisman legde tijdens het officiële gedeelte uit welke bedoeling Stichting Hugo Kotestein heeft met het toekennen van de jaarlijkse oorkonde en hoe de keuze tot stand komt. Burgemeester Molkenboer hield tijdens de uitreiking een toespraak. Hij zei gefascineerd te zijn door de kleinschaligheid en diversiteit van het winkelaanbod. En tijdens de voorbereiding van zijn toespraak had hij zich verbaasd toen hij merkte dat de Havenstraat niet in de recent verschenen nota ‘De kloppende binnenstad’ voorkomt. Volgens de burgemeester moet dat veranderen. Burgemeester Molkenboer sloot zijn toespraak af met het overhandigen van de oorkonde aan mevrouw Ingeborg van Peski-Hendrikse als vertegenwoordigster van de straat. Zij heeft een kapsalon in het pand waar haar vader en grootvader tientallen jaren een fietsenzaak hadden. Met minimale wijzigingen aan het pand en aan de winkelpui is op Havenstraat 50 al weer 20 jaar Coiffure Ingeborg gevestigd.

201403

De werkgroep Woerden van Stichting Hugo Kotestein heeft ter gelegenheid van de oorkonde-uitreiking een bundel samengesteld waarin alle panden in het genomineerde gebied zijn beschreven. De genodigden ontvingen een exemplaar van de bundel.

201404

Het 60 pagina’s tellende boekwerk bevat veel foto’s uit heden en verleden. Ook worden van diverse panden bouwkundige tekeningen getoond. De werkgroep Woerden doet in de bundel een oproep om de authenticiteit
van de Havenstraat te bewaren. Dat is ondermeer te bereiken door de straat meer onder de aandacht te brengen. En door deskundig advies in te roepen bij verbouwingen van winkelpuien en panden.

De werkgroep Woerden dankt het VSB Fonds Woerden en de gemeente Woerden voor de financiële bijdragen.

Piet Brak namens werkgroep Woerden van Stichting Hugo Kotestein

201405

 

Document in PDF formaat