2018 Hugo Kotestein Oorkonde voor het Muziekhuis in Oudewater.

201801foto 1Op vrijdag 12 oktober jl. reikte wethouder Walther Kok de Hugo Kotestein oorkonde uit aan Sebastian en Loes van Zuijlen-de Vos voor hun plan om het gebouw van de voormalige openbare school aan de St. Janstraat in Oudewater te restaureren, welk plan zij met grote vasthoudendheid en vindingrijkheid hebben uitgevoerd, om er vervolgens een muziekschool in te vestigen en te exploiteren.
Ruim 120 genodigden en belangstellenden woonden de uitreiking bij.

De oorkonde is uitgereikt aan Loes de Vos en Sebastiaan van Zuijlen voor de restauratie van de voormalige openbare lagere school (rijksmonument). Het gebouw is thans in gebruik als muziekschool ‘het muziekhuis’.

 

Waar gaat het om?

201802foto 2Het gebouw, rijksmonument, dateert uit 1885 en heeft tot 1927 als lagere school dienst gedaan. Daarna heeft de eigenaar, de gemeente Oudewater het telkens naar bevind van zaken beschikbaar gesteld aan een reeks gebruikers, variërend van tentenfabriek tot verenigingslokaal, met een inwonende conciërge. Die achtereenvolgende gebruikers hadden het gebouw behoorlijk uitgewoond, terwijl gaandeweg steeds meer zichtbaar werd dat het gebouw aan het scheuren en verzakken was.
De gemeente heeft de voorbije vijftig jaar helemaal niets aan onderhoud gedaan, behoudens klusjes door de conciërge, en het herstellen van lekken aan waterleiding, elektriciteit en riool laten repareren om het onderdak bruikbaar te houden.
In 2012 heeft de gemeente zich van dit rijksmonument willen ontdoen via een 'beauty contest' door het gebouw voor een symbolische prijs van € 50.000 te koop aan te bieden onder twee voorwaarden: een deugdelijke restauratie en een maatschappelijke functie na die restauratie. Sebastian en Loes van Zuijlen
hebben het pand mogen kopen. Zij hebben het in de loop van 2016/17 stijlvol en deugdelijk gerestaureerd.

 

Architectonische waarde

201803foto 3De school is ontworpen door architect M.C. van Wijngaarden uit Woerden en in 1885 geopend. De bouwstijl is neorenaissance. Het is een typisch voorbeeld wat men toen wat ironisch aanduidde als een ‘schoolpaleis’, dat wil zeggen ongebruikelijk rijk geornamenteerd voor een schoolgebouw. Het gebouw is opgetrokken in klein formaat gele en rode IJsselsteen siermetselwerk.
Op de zadeldaken liggen zwarte en rode kruispannen in ruitpatroon. Meer decoratie wordt gevormd door de sierlijke muurankers en de natuurstenen druiplijsten. Vooral de woning (voor het schoolhoofd) is uitvoerig gedecoreerd. Behalve het jaartal 1882 en de naam Openbare Lagere School bevat de kroonlijst enkele schoolsymbolen. In zandsteen zien we een wereldbol met passer en een bijenkorf met boeken, geflankeerd door een roede en een plak, die aangeven dat er nijver geleerd moest worden. Het complex wordt als een van de mooiste nog bestaande scholen van de provincie Utrecht aangeduid.

 

Restauratie

201804foto 4Op basis van de herbestemming werd in 2013 door deskundigen een ingrijpend conserveringsplan ingediend met een zwaar programma van eisen. Dit plan voorzag onder andere in een geheel nieuwe fundering, en dat was niet haalbaar voor de eigenaren van het toekomstige ‘Muziekhuis’. Sebastian en Loes van Zuijlen lieten weten dat ze daar niet aan mee konden
werken en moesten afhaken. De gemeente Oudewater was hierna terug bij af.

Hierna volgde een periode van meer dan twee jaar gehakketak tussen de gemeente, de financiers en de belanghebbenden. Er kwam een nieuw plan op tafel waar alle partijen zich in konden vinden. Primair was daarbij het behoud voor langere tijd van het pand als rijksmonument. De restauratie werd uitgevoerd in 2016/2017 en is na voltooiing in dagelijks gebruik als muziekschool.

Tijdens de uitreikings- bijeenkomst hield voorzitter Huisman van Stichting Hugo Kotestein een inleiding over de doelstellingen van de stichting. De trotse eigenaars van het muziekhuis toonden een chronologische reeks beelden van de restauratiewerkzaamheden.

De wethouder wees tijdens zijn uitreikingsrede op twee elementen die bij dit project van primair belang waren: de bestemming als muziekhuis, een verrijking van de stad in cultureel opzicht en het behoud van een rijksmonument.

Met deze afronding kon hij ook de figuurlijke oorwurm (de ballade van het muziekhuis, het muziekhuis, het muziekhuis, etc.) rustig uit zijn hoofd laten vertrekken, in de wetenschap dat alles goed was. Na afloop van de uitreiking mocht iedereen het pand, inclusief het woonhuis, van top tot teen bekijken en bewonderen.

Otto Beaujon

 

201805Naam van spreker

201806vlnr: a b c

Document in PDF formaat