Vrijdagmiddag 6 november is de oorkonde van Stichting Hugo Kotestein uitgereikt aan Peter en Ellen de Bruijn, bewoners van villa Rijnoord aan de Oostdam in Woerden.
De werkgroep Woerden van Stichting Hugo Kotestein heeft de familie De Bruijn voorgedragen uit waardering voor het initiatief om de historische tuin- en parkaanleg rond de villa weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat te laten herstellen. Het opknappen van de verwaarloosde tuin is volgens het huurcontract een taak van de bewoners.
De familie De Bruijn, sinds 2014 huurder van villa Rijnoord, wilde ook graag de muur die langs de Oostdam stond en die het zicht op de buitenplaats wegnam, laten opruimen. Na overleg met de verhuurder is dat gelukt.
Sinds dit jaar kunnen alle inwoners van Woerden weer genieten van de in 19de-eeuwse stijl aangelegde tuin en het in neoclassicistische trant gebouwde herenhuis.
Over villa Rijnoord en het nauw ermee verbonden Brediuspark zijn nog veel meer positieve dingen te vermelden.
Villa Rijnoord, gebouwd in 1863 in opdracht van Cornelis Jan Bredius, is in 2013 gerestaureerd. Er heeft onder meer funderingsherstel plaatsgevonden. Opdracht voor de restauratie is gegeven door de Stichting Rijnoord, die wordt bestuurd door de nazaten van Cornelis Jan Bredius. Zij hebben dit deel van het familiebezit in genoemde stichting ondergebracht.
Gedurende vijf generaties - dit is 142 jaar - heeft het geslacht Bredius het landgoed in eigendom gehad en het bestuurd. Arnoldus Anthonie Bredius was de laatste telg uit het geslacht Bredius die het landgoed als particulier bezat. Zelf woonde hij van 1947 tot 1966 op het landgoed in de hofstede Batenstein.
Tegen de gevel van Rijnoord staat een zandstenen beeld uit 1733 van de beeldhouwer Jean Baptiste Xavery. Het beeld stelt Demeter - godin van de landbouw - voor. Het beeld zal binnenkort worden gerestaureerd, mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Parelfonds van de provincie Utrecht.
Het grote toegangshek met de zandstenen hekpalen aan de Oostdam is recent in opdracht van de gemeente Woerden gerestaureerd. Dit hek was de toegangspoort tot het landgoed Bredius en is rond 1930 aan de Oostdam verrezen. Voordien ging men naar villa Rijnoord vanaf de Oostdam via het smeedijzeren hek dat nu aan het Rijnoordpad staat en dat heden het toegangshek is naar villa Rijnoord. Ook dit smeedijzeren hek is kort geleden gerestaureerd.
Met de toekenning van de oorkonde 2015 wil Stichting Hugo Kotestein ook de schijnwerper richten op de pas opgerichte Stichting Landgoed Bredius, ontstaan door een bundeling van organisaties die een grote betrokkenheid hebben met het park. Het Landgoed Bredius is van grote natuurlijke, cultuurhistorische en recreatieve waarde voor de Woerdense gemeenschap. Stichting Hugo Kotestein heeft veel waardering voor alle plannen die de nieuwe stichting met het landgoed heeft.
De middag van de oorkonde-uitreiking begon met een wandeling door de tuin van villa Rijnoord en het zuidelijk deel van het Landgoed Bredius. Voor de wandeling was veel belangstelling. De uitreiking van de oorkonde vond plaats in het Brediushonk
Voorzitter Bram Huisman legde tijdens het officiële gedeelte uit welke bedoeling Stichting Hugo Kotestein heeft met het toekennen van de jaarlijkse oorkonde en hoe de keuze tot stand komt. En hij noemde alle personen en bedrijven die een rol hebben gespeeld bij de uitvoering van de tuinrenovatie. Bij het werk van één persoon stond hij wat langer stil, landschapsarchitect Luc van Dam. “Hij is de creatieve vader van de vernieuwde tuin- en parkinrichting” aldus Bram Huisman. “Hij heeft historisch onderzoek gedaan, voorstudies, de planning, de uitvoering en nog veel meer”.
Burgemeester Molkenboer hield tijdens de uitreiking een toespraak waarin hij uitgebreid inging op alle mooie ontwikkelingen rond Rijnoord en Bredius. Begin 2015 begon hij zijn nieuwjaarstoespraak met de opmerking geweldig verrast te zijn omdat kort tevoren de muur bij villa Rijnoord was verwijderd waardoor er sindsdien een ruime blik op tuin en villa was. Hij prees de familie De Bruijn voor dit initiatief. Ook de inspanningen van Stichting Landgoed Bredius werden door de burgemeester genoemd. Hij wees op de grote klus die voor de Stichting wacht om de verbrande hofstede Batestein te gaan restaureren. Burgemeester Molkenboer sloot zijn toespraak af met het overhandigen van de oorkonde aan Peter en Ellen de Bruijn.
Vervolgens werden twee taarten aangesneden met afbeeldingen van de villa en het theehuis. De middag werd afgesloten met een optreden van Hugo Kotestein zelf, die naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de naar hem genoemde Stichting, en gestoken in zijn historische pak, zijn zegje kwam doen over het bestuur van het hedendaagse Woerden. De 17de-eeuwse stadstimmerman, die ook nog 6 jaar burgemeester van de stad Woerden was, deed dat met kritische woorden waarbij de humor niet ontbrak. Vooral de gebouwde omgeving nam hij op de korrel. Gezien de functies die de man ooit bekleedde was dat te verwachten