Oorkonde 2011 voor molen "De Arkduif " in Bodegraven

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst in het restaurant van molen De Arkduif in Bodegraven is afgelopen zaterdag de Hugo Kotestein-oorkonde 2011 uitgereikt.

De oorkonde werd door burgemeester Chris van der Kamp van de nieuw gevormde gemeente Bodegraven-Reeuwijk aangeboden aan de voorzitter van het bestuur van de stichting De Arkduif, Johan Hakkenberg.
‘Wij waren heel blij toen we hoorden, dat wij voor de oorkonde in aanmerking kwam,’ aldus Hakkenberg in zijn dankwoord.arkduif Burgemeester Van der Camp had tevoren de inspanning en volharding van de stichting geprezen bij het restaureren van de molen. Deze dateert uit het eind van de zeventiende eeuw en is een van de eerste stenen korenmolens in Nederland. De molen is een rijksmonument.
Ook voorzitter Bert Bakker van Hugo Kotestein bedankte de stichting De Arkduif voor haar werk. ‘Juist op dit  moment,’ zei hij, ‘is het van belang dat wij allemaal beseffen dat onze inzet voor het monument – of het nu om een prachtig gebouw of een stukje landschap gaat – voor tweehonderd procent noodzakelijk is. Er heerst een gure wind voor heel veel zaken van waarde, en we weten met Lucebert dat alles van waarde weerloos is in de storm van onverschilligheid en verkeerde zuinigheid die nu waait.’
Sinds enkele jaren is op de begane grond een restaurant (met terras) en inpandig een kleine bierbrouwerij gevestigd. Ook is er een winkel waar bier en streekproducten worden verkocht. Het bovenwerk van de molen is met de hulp van rijk, provincie en gemeente weer draaivaardig gemaakt. Bijzonder is dat de molen tot onder de kap kan worden bekeken. Een groot aantal bezoekers maakte afgelopen zaterdag van die gelegenheid gebruik.